LEGO Kalóz terepasztal

Kalózok terepasztala

Terepasztal

Terepasztal bemutatónkban most a kalózok világába utazunk. Az asztalon, 100 alaplapon van kialakítva a tenger és 3 szigete. A szigetek jelképezik a három fő altémát: a kalózokat, a királyi katonákat és a bennszülötteket. Mindegyik sziget egyedileg épített, de a hajók a LEGO által kiadott eredeti készletek.

Elől látható katona erőd több ezer kockából épült. Hátul található a katonák elszállásolására alkalmas épület. A sziget ágyúkkal jól védhető. De a kalózok tudják, hogy az erőd bal oldalán található kis ajtó a régi börtönbe vezet.

Az erőd alatt barlang is található. Ide már beköltöztek a kalózok, hogy kihallgathassák a katonák terveit. De vigyázni kell, mert a barlang bejáratát az őrtoronyból figyelik.

Az erődöt egy kis földsáv köti össze a kikötővel. A hajók ide hozzák a katonák ellátmányát és itt van lehetőség egy kis szórakozásra is. A fogadóépület mindig nyitva áll a hajósok előtt.

Katona sziget

Katonák

Az erődnek egy ideig Broadside kormányzó, a kékzubbonyosok parancsnoka volt a vezetője, de ő inkább visszatért a hajózáshoz. A See Lion hajóval érkezett Woodward admirális és piros egyenruhás katonái vették át a a parancsnokságot. Természetesen de Martinet hadnagy mindenben a segít neki.

Kalóz sziget

Kalózok

Jobbra hátul található a kalózok szigete. A szigeten a frissen felépített hegyi bunkerban beszélik meg a tennivalókat. Redbeard kapitány a piros vitorlás hajójával védi a szigetet. Természetesen kedvenc majma és szószátyár papagája is mindig vele van.

Bennszülött sziget

Bennszülöttek

A harmadik szigeten a bennszülöttek telepedtek le Kahuka király vezetésével. Kenuikkal halásznak és figyelik a tenger forgalmát. Ez a barátságos nép a természettel összhangban él és imádkozik istenéhez. Viszont szigetüket meg kell védeni, mert a kalózok le szeretnének telepedni rá.

Téma

A Kalóz téma nagyon sikeres a megjelenéstől máig. A vitorlás hajók csodálatos megformázása kiemeli a többi téma közül. 1989-ben indult 4. témaként (Town, Castle, Space után) és az első volt, amiben lőfegyver található.

Több kiadást megélt téma alapja mindig a szinte változatlan kalóz figurák voltak. A legnagyobb hajók is a kalózoké voltak. A velük ellentétben állók viszont változtak. Elsőként a kék egyenruhás Imperial Soldiers, majd a piros kabátos Imperial Guards katonák voltak. Később a szigetlakó bennszülöttökkel (Islanders) kerültek ellentétbe, majd a spanyol armadával (Imperial Armada).

A klasszikus korszakot a LEGO 1997-ben fejezte be. 2001-ben ugyan kiadtak négy régebbi készletet, de ezek csak újrakiadások voltak. 2006-ban döntöttek arról, hogy felújítják a kalóz témát, amely pár évig futott. A hagyományos kalóz téma már csak 2015-ben tért vissza rövid időre.

A kalóz téma rengeteg újdonságoz hozott 91-ben. A hajókhoz szükséges hajóváz és vitorla a mai napig a legdrágább alkatrészek. De itt láthattunk először 1*1-es round kockát kilövő ágyúkat, színes papagájt, majmot, cápát, krokodilt. Itt jelent meg elsőként a hagyományostól (pont-pont mosoly) eltérő arcfestés. Továbbá 1994-ben kiadott bennszülötteknek volt elsőként festett lába.

Látható hajók

6285 - Black Seas Barracuda

6285 - Black Seas Barracuda

1991

Ez a készlet alapozta meg a kalózok töretlen sikerét. A gyűjtőknél kihagyhatatlan darab. Értékét a különösen játszható kidolgozása adja. Sokan mesélték, hogy gyermekként a prospektusban, vagy a boltok kirakataiban bámulták csillogó szemekkel. Redbeard kapitány 2 árbócos, 4 ágyús hajója nagy raktérrel rendelkezett.

6274 - Caribean Clipper

6274 - Caribean Clipper

1991

Gyorsasága miatt a Barracuda kalózhajó méltó vetélytársa. Broadside kormányzó Tengeri sólyom becenévre hallgató, kék vitorlás hajója. Egy árbóccal és két ágyúval rendelkezett. Egyszerű bája a legjobban játszható hajóvá tette.

6271 - Imperial Flagship

6271 - Imperial Flagship

1992

Ezzel a hajóval kaptak némi támogatást a birodalmi erők. Woodward admirális a tenger oroszlánja névre keresztelt hajóján 1 árbóc és 2 ágyú található. Rendelkezett a már megszokott iránytűn kívül működő kormánylapáttal, de érdekességét az árbócon található hátsó vitorla.

6286 - Skull's Eye Schooner

6286 - Skull's Eye Schooner

1993

Itt van a kalózhajók másik sztárja. A legnagyobb kiadott kalózhajó. Fekete vitorlázata 3 árbócon függ és színesebb hajóteste 4 ágyút, melyeket könnyen mozgathatjuk mindkét oldalra. A taton található még két löveg működő kormánylapát és iránytű.

6243 - Brickbeard's Bounty

6243 - Brickbeard's Bounty

2009

Kicsit ugorva az időben 2009-ben kiadott kalózhajó a Brickbeard's Bounty. Méretre kicsit szerényebb 2 árbóccal és 3 ágyúval rendelkezett. Hatalmas cápa kísérte útján és egy hölgy is helyett kapott a taton.

70413 - The Brick Bounty

70413 - The Brick Bounty

2015

2015-ben megjelent The Brick Bounty is nagyban hasonlít 2009-es elődjére. De élményben egyik sem tudta felülmúlni a 91-es Barracudát.

4184 - The Black Pearl

4184 - The Black Pearl

2011

2011-ben érkezett új téma, a Karib tenger kalózai, hozta a két legcsodálatosabb hajót. A Fekete gyöngy éjszínű vitorlázatával és remek tervezésével hasonlít a filmbeli megfelelőjére. Illetve a hozzá tartozó minifigek is felismerhetők.

4195 - Queen Anne's Revenge

4195 - Queen Anne's Revenge

2011

Az egyik legszebb LEGO által kiadott vitorláshajó kétség kívül az Anna királynő bosszúja. Három árbócán a vitorlák szépen festett vörös színben pompáznak. Díszítése kitűnő és a kapitány kabinja is remekbe szabott. Csodálatos dísze egy LEGO vitrinnek.

21322 - Pirates of Barracuda Bay

21322 - Pirates of Barracuda Bay

2020

A hajó érdekessége, hogy szétszedve a hozzá kapott szigetre helyezhető és kalóz vendéglőként üzemelhet. Ennek következtében a hajó gyomrában kocsma van, az ágyúk a fedélzetre szorultak. A készletet az 1991-ben kiadott Barracuda ihlette és nem LEGO tervezés.

Galéria

Kalózok terepasztal galéria - kép 1
Kalózok terepasztal galéria - kép 2
Kalózok terepasztal galéria - kép 3
Kalózok terepasztal galéria - kép 4
Kalózok terepasztal galéria - kép 5
Kalózok terepasztal galéria - kép 6
Kalózok terepasztal galéria - kép 7
Kalózok terepasztal galéria - kép 8
Kalózok terepasztal galéria - kép 9
Kalózok terepasztal galéria - kép 10
Kalózok terepasztal galéria - kép 11
Kalózok terepasztal galéria - kép 12
Kalózok terepasztal galéria - kép 13
Kalózok terepasztal galéria - kép 14
Kalózok terepasztal galéria - kép 15
Kalózok terepasztal galéria - kép 16
Kalózok terepasztal galéria - kép 17
Kalózok terepasztal galéria - kép 18
Kalózok terepasztal galéria - kép 19
Kalózok terepasztal galéria - kép 20
Kalózok terepasztal galéria - kép 21
Kalózok terepasztal galéria - kép 22
Kalózok terepasztal galéria - kép 23
Kalózok terepasztal galéria - kép 24
Kalózok terepasztal galéria - kép 25
Kalózok terepasztal galéria - kép 26
Kalózok terepasztal galéria - kép 27
Kalózok terepasztal galéria - kép 28
Kalózok terepasztal galéria - kép 29
Kalózok terepasztal galéria - kép 30

Alkotó

A terepasztalt saját gyűjteményből Pallagi László a Balaton-Bakony Kocka Klub tagja állította össze. Az erőd 2019-ben, amíg a szigetek 2020-ban épültek. Az épített terepen, szigeteken és épületeken kívül 28 kalóz témájú készletet lehet fellelni.

Kiállítás

A terepasztal Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde kiállító helyiségében volt látható.