LEGO Star Wars terepasztal

Terepasztal

A Csillagok háborúja (Star Wars) eredetileg egy filmsorozat, amely „réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban…” élő szereplők történetét meséli el. A nagy jelenetünkben a szövetségesek által létrehozott új támaszpontot, az Echo bázist láthatjuk a fagyos Hoth bolygón.

A terepasztal egyik végén a jeges hegyben kialakított bázis egy részét jelenítjük meg, ahol éppen az Ezeréves Sólyom szerelése zajlik. Természetesen a többi hajó is készül az indulásra. A bázis előtt a külső védelmi erők próbálják akadályozni a behatolókat. A terepasztal másik oldalán a Birodalmi AT-AT lépegetők indulnak a bázis irányába, amelyeket a szövetség hósiklói támadnak. Végül a birodalmi 501-es légió gyülekezik Darth Vader vezetésével.

A terepasztal mellett látható még pár ikonikus Star Wars LEGO készlet. Ezek nagyrészt gyűjtői kiadások, melyeket a nagy elemszám és a kidolgozottság jellemez.

Téma

A LEGO talán legérdekesebb témája 1999-ben, immár több mint 20 éve indult útjára. A harcos témák legújabbika jelezte a korszak igényének való megfelelést. Természetesen hatalmas siker lett. Egy új, felnőtt rajongói réteget indított el, amelynek eddig nem volt kapcsolata a LEGO-val. Később már ezen téma keretein belül olyan készletek kerültek ki, amelyeket már kifejezetten gyűjtőknek ajánlottak. Hamar be is férkőzőtt a LEGO a családok vitrinjeibe a díszek helyére.

Millennium Falcon

Millennium Falcon

75192

2017-ben kiadott, 7513 alkatrészt tartalmazó, jelenleg is a második legnagyobb LEGO készlet. Óriási méretei miatt sem megépíteni sem tárolni nem egyszerű. Elődje a 10 évvel korábban kiadott 10179 csak 5174 alkatrészt számlált, de kis mennyiségben került piacra ezért az egyik legdrágább készlet mostanáig.

Sandcrawler

Sandcrawler

75059

A vitrinnek méltán dísze a 2014-ben kiadott Sandcrawler. A Jawák ikonikus járműve a nagy mérete és különleges alakja miatt nem hétköznapi LEGO modell. Nagy számban tartalmas robot és Jawa minifigurákat.

Ewok falu

Ewok falu

10236

A 2013-ban kiadott Ewok falu az Endor hold erdeit idézi. 2000 alkatrészével egy fákon élő közösséget formáz meg, amely ezért kicsit eltér a többi Star Wars készlettől. Ez a különleges kialakítás emeli az ikonikus készletek közé.

A terepasztalon a legrégebbi készletek közé tartozik az első X-szárnyú, amely a bázison belül található szürke verzió 1999-ből és a nagyobbik AT-AT lépegető 2003-ból.

Ebben a témában több mint 700 készletet adtak ki, amely mennyiség méltán emeli dobogóra a Duplo és a Város mellett. Itt érdemes még megemlíteni, hogy LEGO alapú Star Wars rajzfilmek is készültek.

Galéria

Alkotó

A terepasztalt saját gyűjteményből Pallagi László és Pataki Gábor, a Balaton-Bakony Kocka Klub tagjai állították össze. A terepasztal 2021-ben lett felépítve, így végleges helyet biztosítva a Hoth bolygó csatájáról kiadott készleteknek.

Kiállítás

A terepasztalt a 2021. januárjától látható a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde kiállító helyiségébe.