LEGO Téli város terepasztal

Terepasztal

Terepasztal bemutatónkban most egy téli városba hívjuk a látogatókat. Ha már évek óta nem látunk havat, nem tudunk havat lapátolni, hóembert építeni, akkor legalább ebben a formában lássuk, milyen is volt az igazi tél, a gyűjtő és kiállító Praznovszky Mihály gyermekkorában. (Mivel Misi bácsi éppen 74 éves, képzeljük el ezt hetven évvel azelőttről!)

A téli város jól felismerhetően két részből áll, ámbár most ezek látványosan összeépülnek. Ott van maga a falu a havas házaival, üzleteivel, karácsonyi vásárral, mellette a téli olimpia a sport eseményekkel, mint síugrás, sífutó verseny az erdőben, jégkorong mérkőzés, stb.

Manók

Nyilvánvaló, hogy valahol, messze a várostól egy nagy hegy tetején élnek a manók. Ők működtetik a mikulásgyárat, s a főnökük, az öreg fehér szakállú is innen indul el az ajándékokkal megrakott rénszarvas szánnal minden jó gyermekhez és felnőtthöz is persze, de akikből valamiért sokkal kevesebb van mostanában…

Hókotrók

Ebben a városban télen, kb. három hónapon át rettenetesen sok hó hull az égből. A lakosok már nem győzik ellapátolni a havat, s ezért a várost működtető cég sok hókotrót szerzett be. Ezek évről évre fejlettebbek, nagyobbak, ügyesebbek lettek. Így már könnyű tisztán tartani az utcákat.

Mikulások

Mivel ez egy nagy kisváros, értelemszerűen sok Mikulás járja az utcákat, kapaszkodik fel a kéményekhez a puttonyával – nehogy elkéssenek már! Eddig még senki nem tudta pontosan megszámolni valóban mennyien is lehetnek. S hogy hóemberből mennyit építettek a gyerekek, az kész csoda!

Téma

A téli város ötlete csak úgy magától támadt. A LEGO City építése közben lassan már minden létező helyet megépítettük: városközpont, sportpályák, szabadidő centrum, mezőgazdasági birtok, vidám park stb. Több hiányt is sikerül évek alatt pótolni, mint az iskola, vagy a bank és felépíteni, mint pl. egy szafari park, stb.

Aztán a LEGO gyár kezdte kiadni az adventi naptárait, amelyekből ugyan sok minden nem építhető össze, de kiváló kiegészítő elemek voltak. Később jöttek a téli házak, üzletek. Pl. a mesebeli édesség-házat először Párizsban láttam meg, majd nagy erőket mozgósítottam a megszerzésére. (Addigra persze már a hazai boltokban is szerepelt.)

A téli olimpia is magától támadt ötlet: ha már tél, akkor legyen mellé a téli sortoknak is otthona. Ezeknek is volt, s van gyári készlete, de többet saját ötletből kellett felépíteni, majd módosítani, fejleszteni. Garantálom, hogy itt nincsenek doppingok, mint legutóbb Szocsiban.

Galéria

Alkotó

A terepasztalt saját gyűjteményből Praznovszky Mihály, a Balaton-Bakony Kocka Klub tagja állította össze. A téli város közel sem teljes, néhány épület technikai okok miatt hiányzik, mint pl. a téli templom, az olimpiai faluból pedig több sporteszköz, a terepasztal mérete miatt.

Kiállítás

A terepasztalt a Mikulás hozta a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde kiállító helyiségébe, 2020 december 5-én.