Szülőknek és nagyszülőknek

A gyermekek szívesen játszanak a LEGO kockákkal. Programsorozatunk segít, hogy a játékot tudatosan segíthesse, keresve a legjobb megoldásokat és motivációt. Készségfejlesztés, kreativitás elősegítése és a képzelet szárnyalása.

Kockás asztal Építési verseny

Pedagógusoknak

Mindenki tudja, hogy a LEGO praktikus és elfogadott készségfejlesztő eszköz. Konkrét példákon át beszélgetünk arról, hogy szerintünk milyen lehetőségek rejlenek a 2-14 éves korosztály tudatos LEGO használatában.

Kockás asztal Építési verseny

LEGO kedvelőknek

Ha szeretnéd a LEGO-t választani hobbidnak, segítünk eligazodni múltban, jelenben, az online térben és érdekességeket mutatunk. Ha már a hobbid, akkor beszélgethetünk kedvenc elfoglaltságodról.

Kockás asztal Építési verseny

Galéria

Kérjük tekintse meg a megtartott eseményeink beszámolóit.

LEGO története

Kockás asztal programsorozat

2022.03.05. 13:30 - 17:00

A rendezvényen beszélgettünk a LEGO történetének jelentősebb állomásairól és érdekességeiről. Kiemeltük a 70-es, 80-as és a 90-es éveket, hiszen ebben az időszakban rengetek újdonság jelent meg. Természetesen nem hagytuk ki az időszak furcsa vadhajtásait sem, mint a Znap, Bionicle, Scala.

A beszélgetés közben megnéztünk pár készletet élőben is. A 70-es évekből autókat, házat, hajót, a 391-es számú Renault készletet és a 30-as Basic készletet. Szintén láthattunk egy Znap és egy Racer RC készletet is. A rendezvény résztvevői így gyűjtői érdekességekkel is találkozhattak.

Korosztályok közötti játék

Kockás asztal programsorozat

2022.03.19. 13:30 - 17:00

A rendezvény fókusza kifejezetten a több gyermekes családokat célozta meg, a gyerekek közös játékélményét hogyan tudjuk fejleszteni, és milyen kihívásokra kell megoldást keresni.

Az előadást két fő részre bontottuk és közte aktív tevékenységet csináltunk az általunk biztosított LEGO kockákból. Az előadás jellege is interaktív volt, a jelenlevők beszélgetés formájában osztották meg saját tapasztalataikat egymással. A témát illetően sok olyan kreatív ötlet felmerült, mely akár későbbi előadás, vagy otthoni kikapcsolódás során is hasznos lehet.

Lányos LEGO-k

Kockás asztal programsorozat

2022.04.09. 13:30 - 17:00

Az előadás első részében a lányoknak kiadott LEGO készletek első időszakával ismerkedhettünk meg. Az első érdekesebb készletektől, amelyek a 70-es években jelentek meg, vettük át a témákat. Természetesen élőben is megcsodálhattunk Home Maker, Scala, Belville, Fabuland készleteket.

Az előadás második részében végig néztük a LEGO lányoknak szánt témaköreiből a Friends, Elves, Disney, DC Super Hero Girls, Clickits és DOTS témákat. A legtöbbet a LEGO Friends köréből. Szóba kerültek a legleső és az addigi legutolsó készletek, milyen altémákat tartalmaz ez a téma és megbeszéltünk további leg-eket, érdekességeket. A jelenlévők meg is tudták a jelenleg legnagyobb elemszámú készletet (41704). Az ELVES témakörben kitértünk a sárkányokra és a Disney hercegnők sem maradhattak ki. A lányok csodaszép karkötőket készítettek A DOTS-os elemekből.

Pedagógia I.

Kockás asztal programsorozat

2022.04.23. 13:30 - 17:00

A LEGO sok tantárgy esetében tud játszva segíteni a tanulásban. A LEGO készít kimondottan oktatási célra készleteket (LEGO Education), de mi szülőként is tudunk olyan feladatokat kitalálni vagy meglévő tematikát alkalmazhatunk. A kisebb korosztály meseillusztrációt készíthet, vagy kitalált történetet készíthet el LEGO-ból. A nagyobbak pedig a programozás alapjait tudják elsajátítatni a Mindstorms vagy a WeDo segítségével. Nagyon fontos dolog, hogy már egészen fiatalon kialakuljanak a finommotorikus mozgások, amiben a LEGO szintén segíthet. A LEGO kockákat használhatjuk a térlátás fejlesztésére is.

Az előadás során az általános iskola alsó tagozatának matematika tankönyveiben megnéztük azokat a feladatokat, amelyek akár a LEGO kockákkal is elvégezhetők. Szinte nincs olyan ember, aki ne használta volna a színes rudakat. Minden olyan feladat, ami ezekkel megoldható, az elvégezhető LEGO segítségével is. Kitértünk olyan matematikai problémákra, mint a „szőnyegezés”, a számok

Vonatok

Kockás asztal programsorozat

2022.05.07. 13:30 - 17:00

A LEGO-ban is mindenki kedvence a vonat. Ki ne kedvelné, ha a kockákból felépített alkotása fut a síneken. Ezek a készletek már a 60-as évektől léteznek. Átnéztük mi is milyen típusú vonatok voltak. A kezdetlegesebb kék sínes korszak után jöttek a 12 voltos szürke sínek, amelyek a gyűjtők kedvencei a mai napig. Utána a legismertebb 9 voltos korszak, ma pedig a RC korszak.

De nem csak beszéltünk róla. Szinte minden jelentősebb sínrendszert ki is lehetett próbálni. Közben beszélgettünk síngeometriáról, alternatív sínrendszerekről, motorokról. Persze a gyerekek meg is nézték mennyi vagonnal tud körbe menni két mozdony.

3D terepépítés

Kockás asztal programsorozat

2022.05.21. 13:30 - 17:00

Ha LEGO készletekből és kockákból saját terepasztalt építünk az elején megelégszünk, ha valamilyen alaplap van alatta. Hamarosan már nézegetjük más hogyan oldotta meg a kisebb dombokat, virágokat, sziklákat.

Beszélgettünk arról, hogy milyen technikái vannak a terepépítésnek. Milyen utat kell bejárnunk, hiszen elsőre nem érdemes a költséges és bonyolult technikákat alkalmazni. Átnéztük, mely alkatrészek gyűjtése és beépítése a leghatékonyabb. Végül említést tettünk a szabványokról is.

LEGO Technic

Kockás asztal programsorozat

2022.06.11. 13:30 - 17:00

A beszélgetésünk során végignéztük a Technic készletek főbb mérföldköveit. A fogaskerekek és motorok világába kalandoztunk. Megnéztük a kultikusabb készleteket. A jelenlévőknek lehetősége is volt közelebbről kipróbálni készletek különböző korszakokról. Egy kellemes délutánt töltöttünk el kedvenceink között, miközben a gyerekek önfeledten játszottak.

Fantasy

Kockás asztal programsorozat

2022.06.25. 13:30 - 17:00

Kit ne foglalkoztatna a fantázia világa. A LEGO sok témaköre épült a mese és filmek sokszínűségére a múltban, jelenben és jövőben. Végignéztük ezen témaköröket. Space, Pirate, Western témákon kívül szót ejtettünk a Star Wars, Potter készletekről és persze sok kisebb témáról.

Panelfotózás és mini kiállítás

Építési nap

2022.07.02. 13:00 - 16:30

Immár az első négy témakör lefutott az építési versenyből. Hogy az építők találkozhassanak egymással és a nyereményeket átadhassuk, egy szombati alkalommal kedveskedtünk a vendégeinknek, ahol egy kalózos minikiállítást is megcsodálhattak.

Városépítés

Kockás asztal programsorozat

2022.09.03. 13:30 - 17:00

Őszi programjaink első témaköre a városépítés. Napjainkban sokan próbálkoznak otthon kialakítani egy kisebb LEGO várost. Beszélgetésünk alatt átnéztük mi kell egy városban. Terep, kisebb elemek, utak, kiegészítők. De megnéztük azt is milyen stílusok uralkodnak a városépítésben.

Szabad építés és mini kiállítás

Építési nap

2022.09.10. 13:00 - 16:30

Lefutott a nyári nagy szabadépítési verseny. Az építők ismét találkozhattak egymással és a nyereményeket is átvehették. A találkozót egy Star Wars minikiállítást gazdagította.

Online LEGO-zás

Kockás asztal programsorozat

2022.09.17. 13:30 - 17:00

On-line LEGO-zás, mi a szösz. Pedig sokan foglalkoznak vele. Van aki digitálisan épít, van aki csak tervezéshez használja és van aki csak beszerzésre. Megnéztük milyen lehetőségeink vannak eze a területen.

Sajnos a fényképek nem sikerültek.

Felnőtt LEGO-zás

Kockás asztal programsorozat

2022.10.01. 13:30 - 17:00

Felnőzz LEGO-zás? Manapság már erről is beszélhetünk? Megbeszéltük miről is lehet szó. Régi LEGO gyűjtemények ápolása, új témaköri gyűjtemények, dioráma építés, vitrin feltöltése. Nagyon sok témát érintettünk ez alkalommal is.

Sajnos a fényképek nem sikerültek.

Városépítés és mini kiállítás

Építési nap

2022.10.08. 13:00 - 16:30

Ismét túl vagyunk egy építési verseny fordulón. Sok érdekes munka érkezett hozzánk és ennek megfelelően sok készlet került új gazdájához. A mini kiállításon pedig most egy Friends várost hoztunk el az érdeklődőknek.

Játszva tanulni

Kockás asztal programsorozat

2022.11.05. 13:30 - 17:00

Ez alkalommal a pedagógiai vonalunkat egy új köntösbe öltöztettük. Nem csak beszéltünk róla, mutattuk is. Az előadás egyben egy játszóház is volt gyermekeknek. De a nagy érdeklődésre való tekintettel a tematikus játszóházon kívül választható volt a szabad építősaraok, távirányítós vonat és lánctalpas, sportpályák. A legtöbben mindent végig próbáltak a lehetőségekből.

Nagy játszóház, zöld kockákkal

Játszóház

2022.11.12. 13:00 - 17:00

Hatalmas érdeklődés mellett rendeztük meg az egyedi elvek alapján összeválogatott egyszínű zöld játszóházunk első próbáját. A látogatók lelkesen építettek a 25 ezer zöld kockából. A kreativitás szabadon áramlott, amit jeleznek az elkészült alkotások is.

Nagy játszóház, fehér kockákkal

Játszóház

2022.11.26. 13:00 - 17:00

Az egyedileg válogatott, 25 ezer kockából álló fehér játszóházunknak is nagy sikere volt. A szabad kreativitás most is látható volt. Az elkészült alkotások és az építés alatti jókedv dicsérte munkánkat.

Kávéfőzők

Kockás asztal programsorozat

2022.12.03. 13:30 - 17:00

Mai beszélgetésünk az érdekességek körül forgott. Észrevettétek-e, hogy a town és city készleteknél az épületekben milyen nagy számban vannak kávéfőzők. Tujátok-e hogy milyenek azok a készletek, amiknél a terv már publikálva lett, de sosem készültek el. Ezeken és még számos érdekességen rágtuk át magunkat.

Technic megoldások, Robotok

Kockás asztal programsorozat

2022.12.10. 14:00 - 17:00

A kockás asztal sorozatunkban második alkalommal beszélgetünk a Technic szériáról. Első alkalommal a fejlődést és pár érdekesebb készletet beszéltünk át, most pedig belementünk a részletekbe. Megnéztük mikor milyen újdonságot találhatunk motorokba, felfüggesztésbe, futóműbe. Alkatrészek használhatóságát elemeztük a MOC építésben. A maradék időben pedig a robotok programozását és felépítését néztük meg.